Vam je kripto virus šifriral datoteke?

Na e-poštni naslov: info(at)drweb.si pošljete vzorce iz vašega računalnika. Potrebujemo jih od 3 do 5 v formatih doc, pdf, xlsx. Obvezno v arhivu.

V 48 urah opravimo brezplačno analizo in vidimo, če je dešifriranje mogoče. V večini primerov smo uspešni.

V primeru, uspešne analize dešifriranje izgubljenih podatkov stane 150€, prejme pa še dvoletno licenco za protivirusni program Dr. Web Security Space 11.0.
Okuženega računalnika ne uporabljajte, dokler ne prejmete navodila od tehnikov iz Dr. Weba, tudi če računalnik potrebujete službeno.

Ne poskušajte z ponovno namestitvijo operacijskega sistema!

Ne poskušajte odstraniti datotek ali programov iz trdega diska!

Če ste zagnali skeniranje virusov, ne izvajajte katerihkoli ireverzibilnih dejanj, vključno z odstranjevanjem zlonamerne programske opreme. Preden storitev karkoli z najdenimi virusi/trojanskimi konji, se posvetujte s strokovnjaki iz Dr. Weba, ali pa vsaj ohranite varnostne kopije.

Nevarni izsiljevalski virusi so trenutno Grožnja št. 1

 • 2006
  Prva šifrirana izsiljevalska zlonamerna programska oprema se je pojavila leta 2006.
 • 2009
  Od januarja 2009 se je število različic izsiljevalskih zlonamernih programov povečalo za kar:

  1900%

 • Trenutno so programi Trojan.Encoder (Cryptolockerji) ena od največjih groženj za uporabnike. Ta družina izsiljevalskih virusov vsebuje več tisoč modifikacij.
 • 2013
  Od sredine aprila 2013 je laboratorij za viruse Dr. Web prejel več kot 40.000 zahtev za dešifriranje in obnovitev datotek, ki so bile okužene z izsiljevalskim virusom, sedaj pa jih prejema preko 4.000 mesečno.
 • 2014
  Maja 2014 so strokovnjaki iz podjetja Dr. Web izvedli obširno raziskavo za zasnovo rutine, ki obnavlja podatke, okužene z zlonamernim izsiljevalskih virusom Trojan.Encoder.398.
 • Zlonamerni programi Trojan.Encoder (Cryptolockerji) uporabljajo na ducate različnih šifriranj.
 • 2015
  Novembra leta 2015 je število zahtev za dešifriranje datotek, ki so bile okužene izsiljevalskih virusom, doseglo 60% skupnega števila poslanih zahtev. Večina zahtev je prišla z naslova uporabnikov drugih protivirusnih programov.
 • Trenutno je Dr. Web edino podjetje, ki ima tehnologijo, katera omogoča dešifriranje okuženih datotek in pri tem smo zelo uspešni. Rešili smo 90% prejetih zahtev.
 • 2016
  Po podatkih nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT smo bili v letu 2016 priča pravi poplavi izsiljevalskih virusov. Tudi v Sloveniji so bile okužene številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki. Samo v enem mesecu, na primer, je SI-CERT prejel skoraj 300 prijav okužbe (podatek za marec 2016).
 • Uporabnik je napadalcu izplačal odkupnino, vendar napadalec ni znal dešifrirati datoteke, ki jo je šifriral njegov lasten izsiljevalski virus. Zato je uporabniku svetoval, da naj se za pomoč obrne na Dr. Webovo tehnično podporo uporabnikom!

Četudi napadalcu plačate odkupnino, ni garancije, da vam bodo podatke vrnil.